Mituri desfiintate despre centralele termice in condensatie

Tel: 0754 668 677

Mituri desfiintate despre centralele termice in condensatie

Mituri desfiintate despre centralele termice in condensatie

  1. Centralele in condensatie sunt dificil de instalat. Nici pe departe! Singurul aspect suplimentar al unei instalatii care are la baza o astfel de centrala este sa montati o teava de scurgere pentru condens. Cu ajutorul unui specialist, cu siguranta, gasiti solutia unde si cum sa instalati acest mini-ansamblu suplimentar.
  2. Sunt mai dificil de mentinut. Ca si in cazul anterior, singura diferenta intre o centrala termica clasica si una in condensatie este existenta scurgerii condensului.
  3. Sunt mai putin fiabile. S-a investit major in aceasta tehnologie de-a lungul anilor, astfel incat sunt la fel de rezistente, daca nu chiar mai rezistente decat centralele conventionale. O dovada clara consta in faptul ca producatorii ofera o perioada de garantie la fel de lunga sau chiar mai indelungata pentru centralele in condensatiei in comparative cu cele traditionale.
  4. Sunt eficiente doar la o condensare integrala. Studiul dezminte acest mit, afirmand ca o centrala in condensatie are, per anotimp, un randament mediu de 84-92%, in timp ce o centrala conventionala abia ajunge la 78%, in timp ce echipamentele mai vechi abia ating 55-65%.
  5. Necesita calorifere mai mari. Caloriferele de obicei sunt dimensionate pentru o capacitate maxima si conditii climaterice severe, asadar nu va fi nevoie de vreo modificare.
  6. Condensul este o problema. Noile centrale in condensatie produc mai putin de 1 l de condens/ ora. Aciditatea lichidului este similara cu cea a unei rosii, asadar nu este daunatoare. Revenind la primul punct, o teava de scurgere rezolva acest aspect.

Condensare

In orice centrala, in timpul arderii combustibilului se elibereaza, alaturi de gaze de evacuare, vapori de apa. In cazul unei centrale termice obisnuite, acesti vapori sunt evacuate.
• La nivelul unei centrale termice in condensatie (altfel zis , in condensare), vaporii din gazele de ardere ating suprafata schimbatoarelor de caldura si se transforma apa.
• Tehnologia acestor centrale se bazeaza pe o suprafata ampla al schimbatoarelor de caldura, precum si pe materialele utilizate, care sa favorizeze condensarea.
• Astfel, caldura degajata in procesul de condensatie este introdusa in circuitul de incalzire al centralei si de aici eficienta centralei in condensatie.

De ce randamentul termic al centralelor in condensatie e mai mare?

Putem privi centralele termice in condensare producand caldura pe doua fronturi, de aici randamentul crescut:
• Pe de o parte este vorba despre o caldura primara data de incalzirea boilerului prin arderea combustibilului, gaz spre exemplu.

• Pe de alta parte in timpul condensarii, cand vaporii se transforma in apa, are un nou schimb de caldura. In cazul unei centrale traditionale acest schimb nu are loc, vaporii sunt evacuati cu restul de gaze. Implicit, aceasta energie se pierde, in timp ce, in cazul unei centrale termice in condensare, doar un mic procent de vapori este pierdut.

• Exista o a treia etapa de eficientizare: apa este recirculata, se trasnforma in vapori, genereaza energie la suprafata de schimb.

In concluzie centralele termice in condensare sunt economice, moderne si …conform normelor europene!

La ora actuala in Romania majoritatea centralelor de apartament sunt cele conventionale, spre deosebire de tarile vest – europene. Odata cu implentarea ErP ( Energy Related Products), mi exact din 26 septembrie 2015, Romania se va alinia tarilor europene care instaleaza echipamente non-poluante. De mentionat ca proprietarii de centrale termice de apartament conventionale nu vor fi obligati sa isi achizitioneze centrale noi.

Write a Message

Adresa de email nu va fi publicată.

Articole Similare

Introdu cuvântul cheie